Η Διατροφή μας στην Covid εποχή

Σε αυτή την άνιση μάχη με τον κορονοϊό καλό θα ήταν να ενισχύσουμε αυτό το όπλο που διαθέτουμε και λέγεται ανοσοποιητικό σύστημα και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με όλες αυτές τις θρεπτικές ουσίες που θα τον διατηρήσουν υγιή.

Μην παραλείψετε λοιπόν από τη διατροφή σας τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ τα γνωστά σε όλους μας εσπεριδοειδή. Φημίζονται για την αντιοξειδωτική τους δράση.
Αποτελούν πλούσια πηγή της θαυματουργής Βιταμίνης C, φλαβονοειδών, καροτενοειδών, καλίου, μαγνησίου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος ( βιταμίνη του συμπλέγματος Β ) αλλά και νερού.

Φρούτα όπως το ακτινίδιο αλλά και η παπάγια δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο, η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη C, Η οποία ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τη διατήρηση την υγείας μας.

Καταναλώστε γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά, δηλαδή βακτήρια που ενισχύουν την ανοσολογική άμυνα του εντέρου και προστατεύουν από την επίδραση των ιών. Το γιαούρτι όπως και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, Β1, Β2 και Β12 που ενισχύουν ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Βάλτε σκόρδο στο φαγητό σας, κρεμμύδι και τζίντζερ, γνωστά για την αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή τους δράση.
Σπανάκι και μπρόκολο, τα πράσινα λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πήγες φυτικών ινών, φυλλικού οξεος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μας παρέχουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως και κουνουπίδι πηγή βιταμίνης C ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.
Γλυκοπατάτα, της οποίας η περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και D ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Φάτε καρότα που αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, απαραίτητων βιταμινών για την άμυνα του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας αλλά και βήτα καροτίνης και λιγνίνης, απαραίτητων συστατικών για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Κόκκινες πιπεριές πηγή βιταμίνης C και βήτα καροτίνης επίσης.
Αβοκάντο, μια υπερστροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.Πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά αλλά και το συκώτι καθώς βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, η οποία φιλτράρει τις βλαβερές ουσίες και προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από πιθανές βλάβες.

Καταναλώστε μανιτάρια καθώς η κατανάλωση τους μας παρέχει προστασία έναντι των ιώσεων και της γρίπης. Είναι πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως το κάλλιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Προτιμήστε τα αμύγδαλα, πλούσια πηγή βιταμίνης Ε που ενισχύει επίσης την άμυνα του οργανισμού μας όπως και οι Ηλιόσποροι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης Ε αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.

Τα Πουλερικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που υπάγονται και στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Β6, που πρωταγωνιστεί σε πληθώρα χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό μας και έχουν πρωταρχικό ρόλο στο σχηματισμό νέων και υγιεινών ερυθρών αιμοσφαιρίων που προάγουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καταναλώστε πολύ νερό, ο σιωπηλός σύμμαχος της υγείας μας που παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε ζωτική λειτουργία του οργανισμού μας.
Ενισχύει το λεμφικό μας σύστημα που μας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις, μας κρατάει ενυδατωμένους, ενισχύει την ενέργεια μας και προάγει την υγεία μας.
Ενισχύστε αν επιθυμείτε τη γεύση του με βότανα ή φρούτα.

Πολλές είναι λοιπόν οι τροφές, θα χρειαζόμουν σελίδες ολόκληρες για να τις αναφέρω και να αναλύσω λεπτομερώς τα οφέλη τους στην υγεία, που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας καθώς αποτελούν το κλειδί για την υγεία του οργανισμού μας και την ασπίδα μας ενάντια σε κάθε ιό που θέλει να μας βλάψει.

Ας ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τρώγοντας με παιδεία και γνώση.

Όπλο μας ας γίνει και η σωστή διατροφή πέρα από την ορθή υγιεινή, στη μάχη μας με τον κορονοϊό.

Δέσποινα Σπανάκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Διαγνωστικών κέντρων
Biomedigen

1 comment

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Our Nutrition in the Covid Age

In this unequal battle with the coronavirus it would be good to strengthen this weapon we have and it is called the immune system and to shield our body with all these nutrients that will keep it healthy.

So do not omit from your diet lemons, oranges, grapefruits known to all of us citrus fruits. They are famous for their antioxidant action.
They are a rich source of the miraculous Vitamin C, flavonoids, carotenoids, potassium, magnesium, fiber, folic acid (vitamin B complex) and water.

Fruits such as kiwi and papaya should not be missing from our nutrition. Rich in nutrients such as folic acid, potassium, vitamin K and vitamin C, which strengthens white blood cells to fight infections and maintain our health.

Eat yogurt that contains probiotics, ie bacteria that strengthen the intestinal immune system and protect against the effects of viruses. Yogurt, like all dairy products, is rich in vitamins A, B1, B2 and B12, which strengthen our immune system.

Add garlic to your food, onion and ginger, known for their antimicrobial and antibacterial action.
Spinach and broccoli, green vegetables rich in antioxidants, fiber sources, folic acid and B vitamins that provide us with a healthy immune system. Like cauliflower, a source of vitamin C, trace elements and fiber.
Sweet potato, whose content of vitamins C and D also strengthens our immune system.

Eat carrots which are a source of antioxidants. It is rich in vitamin A and vitamin C, essential vitamins for the body’s defense and strengthening of our immune system, but also beta carotene and lignin, essential ingredients for healthy cell growth and a strong immune system.
Red peppers are a source of vitamin C and beta carotene as well.
Avocado, an overeating that should not be missing from our diet. Rich in vitamins K, C and E, fiber, folic acid, potassium and monounsaturated fatty acids. It is one of the best foods for the kidneys and liver as it helps the body produce glutathione, which filters out harmful substances and protects liver cells from possible damage.

Eat mushrooms as their consumption provides us with protection against viruses and flu. It is a source of fiber, proteins of high biological value but also trace elements and minerals such as potassium, phosphorus, zinc and selenium that shield our immune system.

Prefer almonds, a rich source of vitamin E that also strengthens our body’s defenses as well as Sunflower seeds are also a rich source of vitamin E and other nutrients such as phosphorus, magnesium and vitamin B6.

Poultry should not be missing from our diet. It is no coincidence that they also belong to the Mediterranean diet. Both chicken and turkey are high in antioxidants, vitamin B6, which plays a leading role in a variety of chemical reactions that occur in our body and play a key role in the formation of new and healthy red blood cells that promote our immune system.

Consume plenty of water, the silent ally of our health that plays a key role in every vital function of our body.
It strengthens our lymphatic system that protects us from diseases and infections, keeps us hydrated, boosts our energy and promotes our health.
Enhance the taste with herbs or fruits.

So there are many foods, I would need whole pages to list them and analyze in detail their health benefits, which should not be missing from our plate as they are the key to the health of our body and our shield against any virus that wants to harm us.

Let’s strengthen our immune system by eating with education and knowledge.

Let proper nutrition become our weapon, in addition to good hygiene, in our battle with the coronavirus.

Despina Spanaki
Nutritionist – Dietitian
Diagnostic centers
BioMediGen

We use cookies to give you the best experience.